Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η συνέντευξη του Διονύση Σταμενίτη στην Πέλλα Τηλεόραση

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Αν. Υπεύθυνου Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων έργων της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιου Βουλευτή Ν.Πέλλας κ. Διονύση Σταμενίτη, στην εκπομπή "Με Άποψη" που παρουσιάζει ο Δημοσιογράφος κ. Χρήστος Δημητριάδης στην Πέλλα Τηλεόραση.

Ρώτα τον Αντώνη Σαμαρά στο facebook

Ποιός ο ρόλος της νεολαίας στην ανάκαμψη της χώρας; Θα χαρώ να δω τις ερωτήσεις και τα σχόλια σας για το ζήτημα, στα οποία θα απαντήσω τις επόμενες ημέρες μέσω ενός σύντομου βίντεο.

Η Επίσημη Σελίδα του Προέδρου μας στο facebook:

http://www.facebook.com/AntonisSamaras.official

Δελτίο τύπου του Ιορδάνη Τζαμτζή για τα στρατόπεδα Σκύδρας και Αχλαδοχωρίου

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙΟΥ , ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Επιστολή στους Δημάρχους Σκύδρας και Πέλλας απέστειλε ο πρώην Βουλευτής Ιορδάνης Τζαμτζής στην οποία αναφέρει:

‘‘Προς
Α)Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη
Β)Δήμο Πέλλας Υπόψη Δημάρχου κ Στάμκου Γρηγόρη
Γ)Δήμο Σκύδρας Υπόψη Δημάρχου κ. Χοίδη Γιώργου

Σύμφωνα με το blog OnAlert και τα αλλα Μ.Μ.Ε. τα οποία παρουσιάζουν την λίστα με τα 32 στρατόπεδα συγκέντρωσης λαθρομεταναστών, δύο από αυτά είναι το Στρατόπεδο Δούμτσα Μαργαρίτη στην Σκύδρα και ο Λόχος Αχλαδοχωρίου στο Αχλαδοχώρι, εάν είναι το Αχλαδοχώρι Πέλλας.

Το σχέδιο αυτό είχα καταγγείλει πριν ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας . Τότε είχε πάρει αναβολή η υλοποίηση του σχεδίου αυτού.Τώρα ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου.
Καλώ τα Δημοτικά Συμβούλια Σκύδρας και Πέλλας να συζητήσουν άμεσα το πρόβλημα αυτό και μαζί με την Περιφέρεια και τον Αντιπεριφερειάρχη να συντονίσουν τις ενέργειες τους ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Είμαστε ήδη πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών από τα Σκόπια και την Αλβανία.

Εάν έχουμε και δυο Στρατόπεδα συγκέντρωσης-φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Νομό, η κατάσταση θα γίνει αφόρητη, θα γίνει εκρηκτική’’.

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Χωρίς Εκλογικά Κέντρα η ΝΔ

Από τη Νέα Δημοκρατία εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η οικονομική κρίση που διέρχεται ο Τόπος και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες επιβάλλουν αντίστοιχη προσαρμογή στην προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων.

Για το λόγο αυτό, η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μην λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα του κόμματος σε καμία πόλη.

Τα υφιστάμενα γραφεία των οργανώσεων του κόμματος μπορούν να εξυπηρετήσουν και τις προεκλογικές ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία θα καλέσει όλους τους υποψήφιους βουλευτές της, να περιοριστούν στις απαραιτήτως αναγκαίες δαπάνες του προεκλογικού τους υλικού.

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Μήνυμα του Προέδρου μας κ. Αντώνη Σαμαρά για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνεγερσίας του 1821, που τιμούμε στις 25 Μαρτίου, εκπέμπει διδάγματα πίστης, εθνικής αυτοπεποίθησης και αξιοπρέπειας. Διδάγματα αγώνα για εθνική ανάταση, οικονομική ανάταξη και κοινωνική συνοχή. Αγώνα για μια Ελλάδα με Προοπτική και Ελπίδα.

Αυτό τον αγώνα είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε με όλες τις δυνάμεις μας.
Στους δύσκολους καιρούς που διατρέχει η Πατρίδα μας, οφείλουμε να προτάξουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Να βάλουμε στη θέση του “εγώ” το “εμείς”. Και να υπηρετήσουμε, με τόλμη, το εθνικό συμφέρον.

Ενωμένοι και αποφασιστικοί, με Πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους μας, οι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο ανυπέρβλητες αντιξοότητες.

Το αποδείξαμε πολλές φορές στην Ιστορία μας. Μπορούμε να το αποδείξουμε και τώρα.

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στον ΑΝΤ1 (22-03-2012)

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου μας στον ΑΝΤ1


Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, θα μεταδοθεί στο σημερινό (22/03/2012) κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 στις 8 το βράδυ.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο λαϊκό και αστικό κόμμα, με συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης

Τοποθέτηση στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ του Διονύση Σταμενίτη,
Αν Τομεάρχη Δημοσίων Έργων ΝΔ


Η Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε στη διεθνή απομόνωση, έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει ή χώρα να βγει από το Ευρώ, λόγω της τραγικής ιδέας του Γ. Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα. Η υπεύθυνη στάση που κράτησε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς να προτείνει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου για να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση, ώστε να γίνει το κούρεμα του Ελληνικού χρέους αναγνωρίζεται από όλους.

Παράλληλα αναγνωρίζεται από όλους, είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό, η ανάγκη για ανάκαμψη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θέσεις που μόνιμα και επίμονα ζητά να εφαρμοστούν η ΝΔ . Η κριτική μας απέναντι στις χωρίς αποτέλεσμα φορολογικές καταιγίδες και η εμμονή μας στην ανάγκη μέτρων ανάπτυξης πλέον είναι κοινός τόπος και για όλους.

Επίσης δικαιώθηκε η ΝΔ σε όσα αρνητικά καταλόγιζε στο πρώτο μνημόνιο, ότι δηλαδή είναι μία συνταγή λάθος η οποία δε θα έφερνε την Ελλάδα πιο κοντά στη σωτηρία αλλά στη χρεωκοπία.

Η δε επιλογή της ΝΔ να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση ανακούφισε την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών,
Γιατί η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ, και στην Ε.Ε
Γιατί για πρώτη φορά έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τη τρόικα
Γιατί η δανειακή σύμβαση, η οποία αν και εξακολουθεί να κυριαρχείται από τις λογικές των πολιτικών λιτότητας, παρόλα αυτά , δίνει τη απαραίτητη χρονική δυνατότητα να προχωρήσουν πολιτικές ανάπτυξης.

Σήμερα συμφωνούν όλοι ότι η ΝΔ είχε δίκιο που επέμενε για εκλογές αμέσως μετά τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή, να εκφραστούν και να αποφασίσουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι πολιτικές της επομένης ημέρας και αλλά και ποιοι πολιτικοί θα τις υλοποιήσουν.
Να αποφασίσει η πλειοψηφία των πολιτών για το αύριο .

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη η χώρα να κυβερνηθεί από ισχυρή και συγκροτημένη κυβέρνηση, η οποία πάνω και πέρα από πολιτικό κόστος, να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις, που χρειάζονται για να αλλάξει η χώρα πορεία. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς με το Ζάππειο Ι και ΙΙ και με τις καθημερινές παρεμβάσεις τους αποδεδειγμένα δείχνουν ότι έχουν την δύναμη και την γνώση για τις μεγάλες ανατροπές που χρειάζεται η χώρα.

Σήμερα, είναι επιτακτική ανάγκη το πολίτικο σύστημα να λάβει σοβαρές αποφάσεις, να δείξει έμπρακτα στους πολίτες, την αποδοχή από μέρους του, της ευθύνης που έχει για την σημερινή κατάσταση της χώρας και να δώσει το μήνυμα ότι έχει αλλάξει. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς έχουν καταθέσει προτάσεις για την συνταγματική αναθεώρηση που αλλάζουν την σχέση πολίτη και πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τις εκλογές, μπορεί και θα πετύχει τη μέγιστη συσπείρωση, όχι μόνον των ψηφοφόρων της και όσων δεν την ψήφισαν το 2009, αλλά ακόμη και πολιτών που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η ΝΔ μιλώντας απλά, με συγκεκριμένα παραδείγματα μπορεί να πετύχει και θα πετύχει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία για την επανεκκίνηση της χώρας, για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στην Πολιτική Επιτροπή (11.03.2012)

ΝΟΔΕ Πέλλας: Συγκρότηση σε σώμα (18.06.2010)


Την Παρασκευή 18-06-2010 στα γραφεία της ΝΟΔΕ κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου ΝΟΔΕ κ. Αργυρού Νικόλαου, συνήλθαν τα εκλεγμένα μέλη για την συγκρότηση σε σώμα.
Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέχθηκαν για το αξίωμα του Αντιπροέδρου ο κ. Ζαχαριάδης Μιχαήλ, για το αξίωμα του Γ.Γραμματέα ο κ. Μπαρμπαγιάννης Κωνσταντίνος και του ταμία ο κ. Χιώτης Ευστράτιος.

Για τις τρεις θέσεις των αιρετών μελών της ΝΟΜΕΚΕ
εκλέχθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας.

1. Σέξτος Γεώργιος
2. Αμιτζόγλου Λύσσανδρος
3. Αναγνωστοπούλου Νίκη

Στην ΝΟΜΕΚΕ συμμετέχει και η πλειοψηφούσα γυναίκα η κ. Βαμβάκη Άννα.




Ο Πρόεδρος ΝΟΔΕ

Αργυρός Νικόλαος

ΔΥΝΑΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΤΕΙΛΕ SMS: ΝΔ ΣΤΟ 54080

«Με γνώμονα τη διαφάνεια και στόχο την έμπρακτη συμβολή των πολλών, η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε, ενόψει των επικείμενων εκλογών, οικονομική εκστρατεία με σύνθημα "Δυνατή Νέα Δημοκρατία".
Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που θέλουν να συμμετάσχουν μπορούν να στέλνουν στον αριθμό 54080 ένα ή περισσότερα sms, στα οποία γράφουν: ΝΔ.
Η χρέωση για κάθε sms θα είναι 1,48 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).
Γράφουμε ΝΔ και στέλνουμε το sms στο 54080. Κοστίζει 1,48 ευρώ.
Στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία, στηρίζουμε τον κοινό αγώνα για προοπτική και ελπίδα».

Μας συναρπάζει η Ελλάδα, όχι η καλλιεργούμενη Απελπισία



Για να δείτε την ολόκληρη την ομιλία πατήστε εδώ & για βίντεο... εδώ.

Η ΝΔ δικαιώνεται που επέμενε για εκλογές αμέσως μετά τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης και της ανταλλαγής ομολόγων

Διότι...

• Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή για να ξεκινήσει το τιτάνιο έργο της ανάπτυξης.

• Η κοινωνία πρέπει να δώσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική που θα ακολουθηθεί, ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική ηρεμία και συνοχή που είναι απαραίτητες για την επιτυχία του προγράμματος ανάπτυξης.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εφαρμόσει αυτή την πολιτική, η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ξαναφέρει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση στην ελληνική κοινωνία και να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές είναι η μοναδική εγγύηση για να χαράξουμε, επιτέλους, μια νέα αφετηρία για τον τόπο, για να ακολουθήσουμε μια νέα πορεία Ανάπτυξης και Ανοικοδόμησης.

Δεν επιδιώκουμε κανενός τύπου συγκυβέρνηση

Διότι...

• Θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα με λυμένα τα χέρια, όχι κάνοντας συμβιβασμούς σε κάθε βήμα.

• Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να αλλάξει τα πάντα και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν πατάμε πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες ενός ετοιμόρροπου κυβερνητικού συνασπισμού.

• Χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος και κυρίως δεν μπορούν να αλλάξουν όλα όσα πρέπει να αλλάξουν στη χώρα.

• Χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορούμε να έχουμε διαπραγματευτική ισχύ στο εξωτερικό.

• Συγκυβερνώντας με το ΠΑΣΟΚ, είναι δύσκολο να τα βάλουμε με όσους λεηλατούν το δημόσιο πλούτο.

• Με τη δανειακή συμφωνία κερδίσαμε χρόνο, με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση θα αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο, για να βγούμε από την κρίση.

• Ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να δημιουργήσει από την πρώτη μέρα ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

• Ποτέ δεν έγιναν μεγάλες ανατροπές από εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο λαός γνωρίζει πια...

• Ποιος του λέει την αλήθεια και ποιος τον κορόιδευε τόσα χρόνια.

• Ποιος αγωνίζεται για να αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και ποιος τη διέσυρε.

• Ποιος δημιουργεί για την Ελλάδα συμμάχους στο εξωτερικό και ποιος την απομόνωσε.

• Ποια δύναμη παραμένει όρθια και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, συσπείρωσης και προοπτικής, όταν όλα γύρω καταρρέουν και διαλύονται.

Ο λαός έχει ανάγκη από σταθερή δύναμη διακυβέρνησης όχι από ετοιμόρροπες συγκυβερνήσεις.

Η Ελλάδα χρειάζεται πλέον...

Να αρχίσει η Ανάκαμψη, το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν υπάρξει Ανάκαμψη στο επόμενο διάστημα, η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα πλησιάσει το 50% σε σχέση με το 2009! Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα έργα, τους οδικούς άξονες, τα έργα υποδομής που έχουν μείνει στη μέση, την αποκατάσταση της ρευστότητας της αγοράς, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα ακόμα για τον ανήμπορο πολίτη τον εγκλωβισμένο σε δανειακές υποχρεώσεις.

Οι άμεσες προτεραιότητές μας:

• Η αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τα 700 Ευρώ και στους πολύτεκνους.

• Η Ανάκαμψη με κοινοτικούς πόρους, με διαρθρωτικές αλλαγές, με φορολογικές αλλαγές.

• Η ασφάλεια των πολιτών με μια ευρύτερη στρατηγική να ανακτήσουμε το κέντρο της Αθήνας και τις περιοχές που βρίσκονται πια εκτός ελέγχου.

Οι μεγάλες ευθύνες της Αριστεράς

Είναι οι μόνιμοι «προφήτες» της συμφοράς, όχι οι πρωτοπόροι μιας άλλης πορείας για τη χώρα.

• Όταν προσπάθησαν να ασκήσουν πολιτική είδαμε κωμικοτραγικά αποτελέσματα, όπως τότε που υπόσχονταν να μας φέρουν φτηνό πετρέλαιο από τον Ούγκο Τσάβες.

• Βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση όταν τη μια διαφωνούν με την Ευρώπη, και την άλλη προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να βγούμε από την Ευρώπη. Όταν από τη μία ψηφίζουν όχι σε όλα, και από την άλλη χαρακτηρίζουν το κούρεμα ανάσα για τη χώρα…

• Δεν κυβέρνησαν ποτέ τη χώρα, αλλά ήταν οι ίδιοι υποστηρικτές όλων των δεινών που οδήγησαν τη χώρα ως εδώ.
- Έδιωξαν επιχειρήσεις από την Ελλάδα.
- Έδιωξαν επενδύσεις από την Ελλάδα.
- Έδιωξαν τουρίστες από την Ελλάδα.
- Επέβαλαν ακαμψία στις αγορές.
- Έκαναν τα πάντα για να μην έρθουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.
- Επέβαλαν προνόμια για λίγους, που τα πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι.
- Έκαναν τις συντεχνίες παντοδύναμες.
- Προστάτεψαν ή ανέχθηκαν το όργιο των κουκουλοφόρων.


Τώρα θα μάθουν ότι δημοκρατία σημαίνει όχι μόνο να ασκείς κριτική, αλλά να δέχεσαι και κριτική.


Οι ίδιοι είναι βασικοί υπεύθυνοι για την κρίση που μας οδήγησαν και τα δεινά που ζούμε και είναι και κάτι παραπάνω: Αδιόρθωτοι γιατί υπερασπίζονται:

• Το δικαίωμα των κουκουλοφόρων να καίνε την πόλη, αλλά όχι και το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια.

• Το δικαίωμα ελάχιστων ατόμων κάθε μέρα να κάνουν «επαναστατική γυμναστική» και να παραλύουν την πόλη, αλλά όχι το δικαίωμα εκατομμυρίων ανθρώπων να πηγαίνουν στις δουλειές τους.

• Το δικαίωμα στο παραεμπόριο, αλλά όχι το δικαίωμα σε νόμιμους καταστηματάρχες να επιβιώνουν.

• Το δικαίωμα συμμοριών να χρησιμοποιούν τους Πανεπιστημιακούς χώρους ως άσυλο της εγκληματικής δραστηριότητάς τους, αλλά όχι το δικαίωμα εκατοντάδων χιλιάδων φοιτητών να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.

• Κάθε είδους παρανομία αλλά όχι το δικαίωμα στη νομιμότητα και την ασφάλεια.

• Κάθε μηδενιστική απαξίωση της Ελληνικής Ιστορίας.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

Το ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι το αντιλαμβάνονται πλέον οι πάντες:

• Εμείς δεν γυρίζουμε παραμονές εκλογών να κραυγάζουμε «λεφτά υπάρχουν».

• Λέμε σκληρές αλήθειες στον Ελληνικό λαό.

• Δεν διστάζουμε να τα βάλουμε με τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

• Και δεν διστάζουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

• Εμείς δεν γυρνάμε στην Ελλάδα να υπερασπιζόμαστε τα καλά της ατέλειωτης ύφεσης, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ. Κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε την Ευρώπη για την ανάγκη άμεσης Ανάκαμψης.

Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνη για την κατάσταση της χώρας

Διότι...

• μας διαβεβαίωναν ότι θα βγούμε στις αγορές το τέλος του 2011,

• μας έλεγαν ότι «έβαλαν πάτο στο βαρέλι πέρσι τον Ιούνιο»,

• στήριξαν την ολέθρια απόφαση για δημοψήφισμα,

• υποστήριξαν τον ολέθριο νόμο για την Ιθαγένεια που κάνει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι,

• στήριξαν κι ακόμα στηρίζουν τις ασύδοτες συντεχνίες,

• φώναζαν μαζί με τον κ. Παπανδρέου το Σεπτέμβριο του 2009 «λεφτά υπάρχουν»!

Με το Αγγλικό Δίκαιο δεν κινδυνεύει η Ελλάδα να χάσει δημόσια περιουσία, το φυσικό πλούτο και τα μνημεία της

• Οι ρήτρες για το Αγγλικό Δίκαιο είναι πανομοιότυπες με τις ρήτρες των αντίστοιχων συμβάσεων του EFSF με Πορτογαλία και Ιρλανδία.

• Είναι επίσης κατ΄ ουσίαν ίδιες με αντίστοιχες ρήτρες και συμβάσεις σύμφωνα με το Αγγλικό Δίκαιο που συνήψε κατά το παρελθόν η Ελλάδα ή εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου υπέρ Τραπεζών για να δανείσουν ΔΕΚΟ (Ολυμπιακή, ΟΣΕ).


• Με το Αγγλικό Δίκαιο δεν μπορούν να κατασχεθούν:

Δάση, παραλίες, λιμάνια, βραχονησίδες, ορυκτός πλούτος, δρόμοι,
αρχαιολογικοί τόποι, μνημεία, κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες.


• Αντίθετα μπορούν να κατασχεθούν μόνο:

Ακίνητη περιουσία που έχει περιέλθει στο δημόσιο από κατάσχεση ή κληρονομιά (εφόσον δεν απαγορεύεται η κατάσχεση εξ άλλου λόγου (π.χ. δεν είναι αρχαία, δεν στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες).

Η απαίτηση του Δημοσίου επί μισθωμάτων από ακίνητο που το δημόσιο έχει εκμισθώσει σε ιδιώτη (π.χ. κατάστημα, γραφείο, διαμέρισμα).

Όμως, σ’ αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κάθε ένας Έλληνας ή αλλοδαπός και σήμερα μπορεί να επιβάλλει κατάσχεση σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο.

Οι λόγοι που η ΝΔ ψήφισε τη δανειακή σύμβαση

Το σημαντικότερο κέρδος της συμφωνίας είναι η πρόβλεψη για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, και αυτό δεν υπήρχε στο Α΄ Μνημόνιο.

Επίσης, η συμφωνία άνοιξε το δρόμο για:

• Μείωση του χρέους για πάνω από 100 δισεκατομμύρια.

• Μείωση των μελλοντικών ελλειμμάτων κατά 4-5 δισεκατομμύρια τουλάχιστον, κάθε χρόνο από λιγότερους τόκους.

• Διάσωση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή των καταθέσεων και της ρευστότητας, χωρίς τα οποία δεν υπάρχει ούτε οικονομία ούτε ευημερία, ούτε καμιά προοπτική για κανένα.

• Να βγούμε από το επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, να σπάσουμε αυτό το φαύλο κύκλο στον οποίο βυθιζόμαστε, κυρίως με τις δικές μας δυνάμεις.

• Να κερδίσουμε χρόνο, αφού η αποπληρωμή του νέου χρέους μετατίθεται για 20-30 χρόνια, για να διαπραγματευθούμε Ανάκαμψη και Ανάπτυξη.

• Την περίπτωση που εκδοθούν ευρωπαϊκά ομόλογα η Ελλάδα να μην είναι χρεοκοπημένη και να ωφεληθεί εξασφαλίζοντας αναπτυξιακή δυναμική.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη την Ευρώπη

Διότι...

• Όλος ο Μεσογειακός περίγυρός μας αποσταθεροποιείται και η κάλυψη της Ευρώπης μας είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

• Δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε δικές μας έρευνες και ανακήρυξη της ΑΟΖ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου, αν απομονωνόμασταν από την Ευρώπη, ή αν μας έβγαζαν από την Ευρώπη.

• Τα αποθέματα που είναι γνωστό πια ότι υπάρχουν μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ είναι πολύ σημαντικά και χωρίς την κάλυψη της Ευρωπαϊκής ομπρέλας ούτε εμείς ούτε η Κύπρος θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους.

Η ΝΔ δικαιώθηκε στην επιλογή της να στηρίξει την μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση

• Η Ελλάδα παρέμεινε στη ζώνη του ευρώ, και στην Ε.Ε., παρουσία που τέθηκε σε πραγματικό κίνδυνο από την αλλοπρόσαλλη έμπνευση του δημοψηφίσματος του κ. Γ. Παπανδρέου.

• Για πρώτη φορά έγιναν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πλαίσιο των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν, σε αναμφίβολα αντίξοες συνθήκες.


Η ψήφιση της δανειακής σύμβασης απέτρεψε την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, που θα σήμαινε:

• καταστροφή και λεηλασία της χώρας από τους κερδοσκόπους που έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στις τράπεζες αλλά και στις εισαγωγές, που θα κατέρρεαν.

• ότι η χώρα χωρίς τροφική και ενεργειακή επάρκεια, θα αντιμετώπιζε την εφιαλτική προοπτική να βρεθεί με κλειδωμένα καταστήματα, με άδεια ράφια, χωρίς καύσιμα, χωρίς φάρμακα, ακόμη και με δελτίο στα τρόφιμα.

• ότι το κράτος θα αντιμετώπιζε ανυπέρβλητες δυσκολίες να χρηματοδοτήσει τους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της άμυνας, σε καιρούς δύσκολους και επικίνδυνους.

Η κατάσταση για την οικονομία και τη χώρα άλλαξε δραματικά αυτά τα 2 χρόνια

• Το 2009 το χρέος της Ελλάδας ήταν μεγάλο, αλλά ήταν ακόμα βιώσιμο.

- Τελικά το χρέος το έκαναν μη βιώσιμο.


• Στις αρχές του 2010, βγαίναμε ακόμα στις αγορές και σε λογικά επιτόκια.

- Αυτό το 2011 έγινε αδύνατο.


• Ως τον Οκτωβρίου του 2011, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ακόμα ότι η Ελλάδα μπορεί να σωθεί.

- Μετά την καταστρεπτική πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, οι Ευρωπαίοι έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.


• Τον Οκτώβριο του 2009, λόγω της διεθνούς κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος, κοινό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

- Τελικά το μετέτρεψαν σε κάτι πολύ πιο σοβαρό: σε κρίση δανεισμού που ήταν τότε μοναδική στην Ευρώπη. Το 2010 είχαμε επιλογές, μπορούσαμε να βγούμε για δανεισμό, να λάβουμε μέτρα. Σήμερα το δίλλημα ήταν βεβαιότητα καταστροφής ή αμφιβολία σωτηρίας.

Η ΝΔ είχε δίκιο που καταψήφισε το Μνημόνιο το 2010

Διότι...

• Αποδείχθηκε αυτό που ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριζε από την αρχή μια λάθος συνταγή, γιατί δεν είχε καμία αναπτυξιακή προοπτική, και παρέμενε εγκλωβισμένο στην αδιέξοδη πολιτική των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων και της αύξησης των φόρων, που τελικά έφερνε νέα μέτρα και αυτά με τη συνταγή της λιτότητας.

• Τελικά επιδείνωσε την ύφεση, εκτόξευσε το χρέος, τα ποσοστά της ανεργίας και τα «λουκέτα», υπονόμευσε την κοινωνική συνοχή και δεν μείωσε παρά ελάχιστα το έλλειμμα του 2009, παρά το ότι το είχαν φουσκώσει τεχνητά.

• Την αποτυχία του την ομολογούν οι πάντες εντός Ελλάδος, ακόμη κι όσοι το είχαν ψηφίσει και εφαρμόσει, όπως όλο και περισσότεροι εκτός Ελλάδος, ακόμη και εκπρόσωποι της τρόικας.

Η επόμενη ημέρα από τη ψήφιση της δανειακής σύμβασης

Για πρώτη φορά, μετά από πάνω από δύο σκοτεινά χρόνια, για την Ελλάδα αρχίζει να αχνοφέγγει ένα φως αισιοδοξίας, ενώ και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σταδιακά αποκαθίσταται. Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη από αυτές τις εξελίξεις, διότι αποδεικνύουν την απόλυτη ορθότητα των επιλογών της και του πολιτικού της λόγου.

Η κριτική της ΝΔ απέναντι στις ατελέσφορες φορολογικές καταιγίδες και η εμμονή της στην αδήριτη ανάγκη μέτρων ανάπτυξης πλέον είναι κοινός τόπος και για τους εταίρους μας.

Σήμερα βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο για την ελληνική οικονομία. Για να πετύχουμε τους στόχους μας χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα ανάπτυξης, μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, με ενίσχυση της ρευστότητας που θα ανακουφίσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν από την ύφεση και θα μειώσουν την ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

Πρόεδρος ΝΔ

Ο Αντώνης Κ. Σαμαράς είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1951. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κρητικού και είναι πατέρας της Λένας (18 ετών) και του Κώστα (11 ετών). Σπούδασε Οικονομικά στο Amherst College και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MBA). Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Το 1989 ορίζεται Υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε Υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας με την Πολιτική Άνοιξη, της οποίας υπήρξε Πρόεδρος έως το 2004.

Το 2004 εκλέγεται Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ευρωβουλή διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, στην Επιτροπή για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, καθώς και στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ – Ρωσίας.

Το 2007 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το Νοέμβριο του 2009 εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος, 7ος Πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Oμιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.


Διαβάσατε το βιογραφικό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του Προέδρου, μπορείτε να μεταβείτε στην επίσημη σελίδα του κόμματος, κάνοντας κλικ, εδώ: www.nd.gr/web/proedros

Νέα Δημοκρατία - Η ιστορία μας


Οκτώβριος 1974

Η ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας
Στις 4 Οκτωβρίου του 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και δημοσιεύει την Ιδρυτική της Διακήρυξη που αναδεικνύει την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της παράταξης.


Νοέμβριος 1974

Η πρώτη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 54,37% και εκλέγει 220 βουλευτές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, προχωρεί με σταθερά βήματα στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών, στον εκσυγχρονισμό της Πολιτείας και επιχειρεί τη μεγάλη εθνική επιλογή της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ.


Δεκέμβριος 1974

Το Δημοψήφισμα για το πολιτειακό
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. λύνει οριστικά το πολιτειακό ζήτημα της χώρας, διεξάγοντας δημοψήφισμα με το οποίο καταργείται η Βασιλεία και εγκαθιδρύεται η Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.


Οκτώβριος 1975

Αναθεώρηση του Συντάγματος
Η Νέα Δημοκρατία μετά από επίπονες προσπάθειες στο Κοινοβούλιο ψηφίζει το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας. Είναι το πλέον προοδευτικό Σύνταγμα της Ελλάδας, ικανό να ανταποκριθεί στις πολιτικοκοινωνικές τάσεις και ανάγκες της εποχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εμπνευστές του δεν αγνοούν την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και προβλέπουν στις διατάξεις του τη δυνατότητα συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικό οργανισμό.


Απρίλιος 1977

Προσυνέδριο στην Χαλκιδική
Η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα το οποίο μετά τη μεταπολίτευση του 1974 προχωρεί στη δημοκρατική εσωτερική του οργάνωση, με κορυφαία διαδικασία το Προσυνέδριο της Χαλκιδικής. Στο Προσυνέδριο συζητούνται προτάσεις για το καταστατικό και τους κανονισμούς λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρει ότι: "Τα κόμματα για να εκπληρώσουν την αποστολή τους πρέπει: Πρώτον, να έχουν σαφή ιδεολογία και σταθερό προσανατολισμό. Δεύτερον, να κατέχονται από υψηλό αίσθημα ευθύνης. Τρίτον, να είναι δημοκρατικά οργανωμένα".


Νοέμβριος 1977

Η δεύτερη εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει εκ νέου τις εθνικές εκλογές λαμβάνοντας ποσοστό 42% και εκλέγοντας 172 βουλευτές σχηματίζει νέα κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Μάιος 1979

Α' Συνέδριο στην Χαλκιδική
Συγκαλείται το Α’ Συνέδριο του κόμματος στη Χαλκιδική. Εγκρίνονται ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες εισηγείται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους, χάριν της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εγκρίνεται το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Είναι το πρώτο Συνέδριο ελληνικού κόμματος του οποίου οι σύνεδροι είναι αιρετοί από τα μέλη.


Μάιος 1979

Η μεγάλη εθνική επιλογή της Ένταξης της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ.
Η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ υπογράφεται στο Ζάππειο από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ως Πρωθυπουργό και τον Γεώργιο Ράλλη ως υπουργό Εξωτερικών, παρουσία όλων των Ευρωπαίων ηγετών. Απουσιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Αρχηγός της, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη - το ομολογούν όλοι πια - δεν είναι απλώς μια πολιτική επιτυχία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι ένας προσωπικός του θρίαμβος.

Ιστορικό όραμα της Νέας Δημοκρατίας είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
"Η ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη αποτελεί μια μεγάλη πολιτική, που θα αλλάξει τη μοίρα του λαού μας. Θα επιταχύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, θα συμβάλει στην κατοχύρωση των δημοκρατικών μας θεσμών και προπαντός θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας μας κατά εξωτερικών κινδύνων..." διακηρύσσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ξεκινά έναν πολυετή, επίμονο και επίπονο μαραθώνιο επισκέψεων, επαφών, διαβουλεύσεων.


Μάιος 1980

Εκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για την εκλογή νέου αρχηγού, όπου επικρατεί ο Γεώργιος Ράλλης έναντι του Ευάγγελου Αβέρωφ, αναλαμβάνοντας χρέη πρωθυπουργού.


Ιούνιος 1981

Έκτακτο συνέδριο Νέας Δημοκρατίας
Το έκτακτο Συνέδριο εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του κόμματος ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών.


Οκτώβριος 1981

Εθνικές Εκλογές - Η Νέα Δημοκρατία αξιωματική αντιπολίτευση
Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,86% και εκλέγει 115 βουλευτές, αναδεικνυόμενη σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται την ίδια μέρα η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 31,34% και εκλέγει 8 ευρωβουλευτές.


Δεκέμβριος 1981

Εκλογή Ευάγγελου Αβέρωφ
Τον Δεκέμβριο του 1981 ο Γεώργιος Ράλλης θέτει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ, έναντι των Κωστή Στεφανόπουλου και Ιωάννη Μπούτου.


Ιούνιος 1984

Ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές του 1984, στις 17 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει το ποσοστό της σε 38,05% και εκλέγει 9 ευρωβουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.


Αύγουστος - Σεπτέμβριος 1984

Παραίτηση Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Ευάγγελος Αβέρωφ με επιστολή του προς την κοινοβουλευτική ομάδα, παραιτείται από Πρόεδρος του κόμματος. Την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου.


Ιούνιος 1985

Εθνικές Εκλογές - Εκλογική άνοδος της Νέας Δημοκρατίας
Στις βουλευτικές εκλογές της 2 Ιουνίου 1985, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 40,85%, εκλέγει 126 βουλευτές, παραμένοντας όμως στην θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Φεβρουάριος 1986

Β’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη
Συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το Β' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας έτσι τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος. Κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.


Οκτώβριος 1986

Δημοτικές Εκλογές
Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να πολιτικοποιήσει έντονα τις δημοτικές του 1986 και κερδίζει τους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Στην Αθήνα εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ, στη Θεσσαλονίκη ο Σωτήρης Κούβελας και στον Πειραιά ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος.



Ιούνιος 1989

Εθνικές εκλογές και κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου του 1989 με ποσοστό 44,3 %, εκλέγοντας 145 βουλευτές. Λόγω του ιδιόμορφου εκλογικού νόμου που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές η Ν.Δ δεν διαθέτει αυτοδυναμία στη Βουλή. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Τζανή Τζαννετάκη με τη συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ.
Στις ευρωεκλογές που διεξάγονται ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,41% και εκλέγει 10 ευρωβουλευτές.


Νοέμβριος 1989

Εθνικές εκλογές και δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ξενοφώντα Ζολώτα
Στις εθνικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου η Νέα Δημοκρατία καταλαμβάνει ποσοστό 46,2%. Και πάλι, όμως, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου εκλέγει μόνο 148 βουλευτές και δεν διαθέτει αυτοδυναμία. Ορκίζεται Οικουμενική Κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.


Απρίλιος 1990

Εθνικές εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη
Στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 46,9%. Εκλέγει 151 βουλευτές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.


Οκτώβριος 1993

Εθνικές Εκλογές - Η Νέα Δημοκρατία ξανά στην αντιπολίτευση.
Στις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 39,3% εκλέγοντας 111 βουλευτές και περνά στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.


Οκτώβριος - Νοέμβριος 1993

Παραίτηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εκλογή Μιλτιάδη Έβερτ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Ο Μιλτιάδης Έβερτ εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος έναντι του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.


Απρίλιος 1994

Γ’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Χαλκιδική
Συνέρχεται το Γ’ Συνέδριο του κόμματος από 22 έως 24 Απριλίου στη Χαλκιδική στο οποίο συμμετέχουν 1.300 σύνεδροι. Εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος το οποίο εναρμονίζει τη λειτουργία του σύμφωνα με τις απαιτήσεις του αύριο. Επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος και οριοθετείται το νέο πλαίσιο Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Στρατηγική επιδίωξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού αναδεικνύεται η «Ειρηνική Επανάσταση».


Ιούνιος 1994

Ευρωεκλογές
Στις ευρωεκλογές του 1994, που διεξάγονται στις 12 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα λαμβάνοντας ποσοστό 32,63% και εκλέγει εννέα ευρωβουλευτές.


Οκτώβριος 1994

Δημοτικές Εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία κερδίζει στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές της 16ης Οκτωβρίου τους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και εκλέγει 12 Νομάρχες.


Σεπτέμβριος 1996

Εθνικές Εκλογές
Στις Εθνικές Εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου 1996, οι οποίες προκηρύχθηκαν αιφνιδίως, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,12% ενώ το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 41,19%.Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδης Έβερτ υποβάλλει την παραίτησή του και κινεί τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου.


Οκτώβριος 1996

Επανεκλογή Μιλτιάδη Έβερτ
Ο Μιλτιάδης Έβερτ επανεκλέγεται Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπερισχύοντας του συνυποψηφίου του Γιώργου Σουφλιά.


Μάρτιος 1997

Εκλογή Κώστα Καραμανλή
Από 21 έως 23 Μαρτίου συνέρχεται στην Αθήνα το Δ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με θέματα την εκλογή νέου Προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα και την ψήφιση καταστατικού και προγράμματος του κόμματος.

Τέσσερα ηγετικά της παράταξης εκτίθενται ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ: Μιλτιάδης Έβερτ, Κώστας Καραμανλής, Βύρων Πολύδωρας και Γιώργος Σουφλιάς. Οι δύο επικρατέστεροι οδηγούνται στον δεύτερο γύρο όπου και εκλέγεται νέος Πρόεδρος ο Κώστας Καραμανλής έναντι του Γιώργου Σουφλιά .


Οκτώβριος 1998

Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Νέα Δημοκρατία προσδιορίζει τον πολιτικό χαρακτήρα των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εκλέγει 27 Νομάρχες και Δημάρχους στους τρεις μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.


Μάρτιος 2000

Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας
Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 31 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου το Συνέδριο αρχών και θέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο στον προσυνεδριακό διάλογο, όσο και στο ίδιο το Συνέδριο διατυπώνονται οι αρχές και οι θέσεις του Κόμματος στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, ο σχεδιασμός και το όραμα της Ν.Δ. για την Ελληνική κοινωνία στην μετά ΟΝΕ εποχή, καθώς και η προγραμματική αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης.


Απρίλιος 2000

Βουλευτικές Εκλογές – Οριακή ήττα της Νέας Δημοκρατίας
Στις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει το ποσοστό της στο 42,7%. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά μόλις 73.000 ψήφων.


Ιούνιος 2000

Έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
Συνέρχεται στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με στόχο την επιβεβαίωση της ιδεολογίας, την ανάδειξη της φυσιογνωμίας και την ανανέωση της οργανωτικής και λειτουργικής δομής του κόμματος, αναδεικνύοντας την ΝΔ σε έναν οργανισμό ικανό να ανταποκρίνεται πληρέστερα και αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές του 21ου αιώνα.


Μάρτιος - Απρίλιος 2001

Ε΄ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα
Πραγματοποιείται από τις 30 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου το τακτικό Συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο συζητά ζητήματα αρχών και θέσεων και προχωρά σε οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα. Μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Καραμανλή επιστρέφει στο κόμμα ο Γιώργος Σουφλιάς.


Οκτώβριος 2002

Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Η Νέα Δημοκρατία προσδίδει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές και κερδίζει 30 Νομαρχίες, τους περισσότερους δήμους της χώρας και μεταξύ αυτών την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.


Μάρτιος 2004

Εθνικές Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης από τον Κώστα Καραμανλή.
Στις Εθνικές εκλογές της 7ηs Μαρτίου 2004 η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με ποσοστό 45,36 % εκλέγοντας 164 βουλευτές. Ο νέος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχηματίζει την πρώτη του Κυβέρνηση. Tο ΠΑΣΟΚ, που προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού, με την αντικατάσταση του κ. Κώστα Σημίτη από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου, έλαβε ποσοστό 40,55 % , εκλέγοντας 116 βουλευτές.


Ιούνιος 2004

Ευρωεκλογές 2004
Στις 13 Ιουνίου 2004, διεξάγονται οι Ευρωεκλογές, για την ανάδειξη εκπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ν.Δ. αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 43,01 εκλέγοντας 11 ευρωβουλευτές έναντι ποσοστού 34,03% και 8 ευρωβουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.



Ιούλιος 2004

Στ' Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας
To Στ’ Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιείται, από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου 2004. Είχαν προηγηθεί τα Προσυνέδρια της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο αυτό τιμώνται τα 30 χρόνια της Μεταπολίτευσης, μαζί με τα 30οστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας. Με την ενεργό συμμετοχή 4.500 συνέδρων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του κόμματός, την κατάθεση και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάδειξη του μηνύματος της πολιτικής αλλαγής, την τροποποίηση του καταστατικού και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής προχωρεί η οργανωτική μετεξέλιξη του κόμματος.


Σεπτέμβριος 2007

Βουλευτικές Εκλογές - Νέα εντολή στη Νέα Δημοκρατία
Στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 41,84% και εκλέγει 152 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής σχηματίζει εκ νέου Κυβέρνηση.


Ιούνιος 2009

Ευρωεκλογές
Στις Ευρωεκλογές 2009 η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 32,29% και εκλέγει οκτώ ευρωβουλευτές.


Οκτώβριος 2009

Βουλευτικές εκλογές
Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 33,48% και εκλέγει 91 βουλευτές. Ο Κώστας Καραμανλής παραιτείται και παράλληλα προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου αρχηγού.


Νοέμβριος 2009

Έκτακτο Συνέδριο - Αλλαγή διαδικασίας εκλογής προέδρου
Στο Έκτακτο Συνέδριο, που διεξάγεται στις 7/11, αποφασίζεται η τροποποίηση του Καταστατικού αναφορικά με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος και θεσπίζεται η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος.
Στις 29.11 διεξάγονται εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή περίπου 800.000 μελών. Πρόεδρος του κόμματος αναδεικνύεται ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.


Ιούνιος 2010

8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος
Στις 25-27 Ιουνίου διεξάγεται το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα αφετηρία για την επικράτηση των ιδεών του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας πλατιάς, πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας για την αναγέννηση της Ελλάδας.


Νοέμβριος 2010

Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει πέντε Περιφερειάρχες και περισσότερους από 100 Δημάρχους.

Νέα Δημοκρατία - Γιατί αγωνιζόμαστε

Αγωνιζόμαστε για όσα η κοινωνία απαιτεί!

Μια Ελλάδα που πιστεύει και επενδύει στα παιδιά της. Μια κοινωνία δίκαιη και αξιοκρατική, που δίνει ίσες ευκαιρίες χτίζοντας τα θεμέλιά της στην γνώση, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα.

Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη! Χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας για όλους και «δίχτυ προστασίας» για τους αδύναμους.

Ανάπτυξη με Κοινωνική Συνοχή! Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή σε μιαν οικονομία που βουλιάζει και συρρικνώνεται.

Δικαιώματα για όλους με αντίστοιχες υποχρεώσεις απ’ όλους. Δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, δεν είναι «δημοκρατικά δικαιώματα» είναι «αντιδημοκρατικά προνόμια».

Ελευθερία με Δημόσια Ασφάλεια! Χωρίς δημόσια ασφάλεια, κανείς δεν νιώθει ελεύθερος. Χωρίς δημόσια ασφάλεια οργιάζει ο φόβος, δεν ανθεί η Ελευθερία.


Μιαν υπερήφανη Ελλάδα μέσα σε μιαν Ενωμένη Ευρώπη! Συμμετέχουμε ισότιμα σε μια σύγκλιση λαών, εθνικών κρατών, εθνικών πολιτισμών και εθνικών συμφερόντων. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Όχι η ισοπέδωση των διαφορετικών εθνών. Ενωμένη Ευρώπη είναι εθελοντική σύγκλιση με ελευθερία και δημοκρατία, χωρίς απεμπόληση της εθνικής μας ιδιαιτερότητας.

Εξωτερική Πολιτική που εξασφαλίζει την Ειρήνη επειδή ακριβώς εγγυάται το εθνικό συμφέρον.

Νέα Δημοκρατία - Τι πιστεύουμε

Πιστεύουμε στις αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας, της Ισονομίας, της Αξιοκρατίας και της Ανταγωνιστικότητας.

Όταν μιλάμε για Κοινωνική Δικαιοσύνη, εννοούμε ευκαιρίες για όλους. Ισότητα στις ευκαιρίες. Όχι ισότητα στη μιζέρια.

Όταν μιλάμε για Ελευθερία, εννοούμε σεβασμό στα δικαιώματα όλων. Όχι ασυδοσία για οργανωμένες μειοψηφίες.

Όταν μιλάμε για Ισονομία, εννοούμε ότι οι ίδιοι νόμοι θα ισχύουν για όλους. Όχι στην καταθλιπτική εξομοίωση όλων, και στην ισοπέδωση «προς τα κάτω».

Όταν μιλάμε για Αξιοκρατία, εννοούμε να έχουν ευκαιρίες όλοι και δυνατότητες διάκρισης οι καλύτεροι. Εννοούμε να σπάσουν τα «κυκλώματα» της μετριοκρατίας παντού.

Όταν μιλάμε για Ανταγωνιστικότητα και Ανάπτυξη, εννοούμε ανταγωνιστικότητα παντού, επενδύσεις σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ευκαιρίες για όλους και διάχυση ευκαιριών σε όλους.

Νέα Δημοκρατία - Η ιδεολογία μας

Οι ιδέες της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουν αυθεντικά την ελληνική κοινωνία. Είναι οι ιδέες του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού ο οποίος αποτολμά σύνθεση του κοινωνικού και του προσωπικού και αποτελεί «χρυσή τομή» του συλλογικού και του ατομικού.

O Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι ανθρωποκεντρική ιδεολογία. Αποσκοπεί στην δημιουργική σύνθεση, αφ ενός της ελευθερίας του ατόμου να ορίζει και να διεκδικεί τους σκοπούς του και αφ’ ετέρου της εδραίωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και της κατάκτησης των συλλογικών αγαθών. Έχει, δηλαδή, στο επίκεντρο της πολιτικής του θεωρίας την ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου, το ήθος της ευθύνης του, τις σχέσεις των ανθρώπων, τη συλλογική και την ατομική ταυτότητά τους.


Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός είναι:


«Φιλελευθερισμός», γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την απενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την υπέρβαση του παρασιτισμού.

«Κοινωνικός», γιατί παραπέμπει στη διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας των πολιτών, ιδιαίτερα των αδύναμων και των ευπαθών κατηγοριών. Γιατί μόνον με τη σφυρηλάτηση της συλλογικής αλληλεγγύης, εδραιώνεται η αίσθηση της κοινής μας μοίρας στο πλαίσιο του εθνικού κράτους.


Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός δεν ολισθαίνει στις ακρότητες ούτε του σοσιαλισμού που βλέπει τους ανθρώπους σαν «γρανάζια» μιας μηχανής, ρυθμίζοντας τη ζωή τους εκ των άνω, ούτε του νεοφιλελευθερισμού που υποκαθιστά το κράτος -δυνάστη με την αυθαιρεσία του γιγαντωμένου ιδιώτη.

Νέα Δημοκρατία - Ποιοί είμαστε

Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στη μεγάλη πολιτική οικογένεια των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας.

Από την ίδρυσή της, το 1974, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μέχρι και σήμερα συμβάλει καταλυτικά:

στην ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών
στην κοινωνική πρόοδο
την οικονομική ανάπτυξη
στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έκλεισε τις πολιτικές πληγές του ταραχώδους παρελθόντος και επέβαλε την ισονομία και ισοπολιτεία, καταργώντας κάθε διάκριση με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις των πολιτών.

Η Νέα Δημοκρατία είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα και την ατομική πρωτοβουλία.

Η Νέα Δημοκρατία οραματίστηκε και πέτυχε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και παραμένει έως σήμερα σταθερά προσανατολισμένη στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια και αποφασιστικότητα υπερασπίζει διαχρονικά την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά δίκαια.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, στοχεύει στην υγιή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, στη στήριξη της κοινωνικής συνοχής και στην ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων σε μια νέα πολιτική προοπτική. Με την ανοικτή, συμμετοχική εκλογή του Αντώνη Σαμαρά ως νέου προέδρου, από 800.000 μέλη, βρίσκεται σε μια νέα αφετηρία για να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μεγάλες προκλήσεις και να επαναφέρει στην Ελλάδα την Ελπίδα.

Το όραμά μας είναι η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης για την χώρα, η μετάβαση σε μια Νέα Μεταπολίτευση.


Μάθετε περισσότερα για εμάς...